Живот на КиМ

Данас прослављамо прву годишњицу

На данашњи дан, пре тачно годину дана основали смо Хуманитарну организацију Косовско Поморавље.

Подстакнути великом жељом да помогнемо свом народу и надом да смо управо ми генерација омладине која има довољно воље и снаге да настави борбу својих предака и истовремено иде у корак са изазовима савременог света, окупили смо се око хуманитарне организације. Циљ нам је био је да услови за живот и опстанак Срба на Косову и Метохији буду бољи, макар за онолико колико је то у нашој моћи. Тежили смо томе да наши чланови и волонтери буду млади, образовани, друштвено одговорни и родољубиви људи, спремни да прихвате савете и искуства са различитих страна, али одлучни у томе да самостално доносе одлуке и одређују начин на који ће водити организацију.

Показало се да је искрена намера да истрајемо у започетом, била препозната код многих сународника који су нам дали своју подршку и на томе смо им веома захвални. Са благословом манастира Драганац, а потом и манастира у Сланцима, који су пружили подстрех нашем подухвату, припала нам је изузетна част, али и одговорност да се у данима неизвесности одржимо на окупу. Ипак, оно што нам је дало највећу снагу да не одустанемо, јесу деца чијим смо породицама до сада успели да помогнемо. Њихове скромне жеље, јаки загрљаји, речи, сузе радоснице и осмеси, распламсали су у нама осећај блискости и братства, који су у данашњем времену заборављени и потиснути сопственим, свакодневним бригама. За све што смо до сада постигли захвални смо њима, јер су нас научили како да с првим сусретом некога безусловно заволимо.

Надамо се да ће нам протекла година, година почетка нашег рада, бити добра основа како за даље бављење хуманитарним радом на подручју Косова и Метохије, тако и за допринос очувању српског идентитета на овим просторима. Потрудићемо се да у оквиру предстојећих акција, поред појединачног помагања породицама, учествујемо и у побољшању образовања, организацији културних дешавања, ширењу културе мира и сарадње и да указујемо на значај бављења спортом и очувања животне средине.

Подршка људи са којима делимо жеље и убеђења, неопходна нам је и у свему што нам будућност буде донела. Драго нам је да се свака досадашња сарадња са добротворима, заснивала на поверењу и отвореном разговору и да су многе од њих прерасле у пријатељства, а ми бисмо само пожелели да тако буде и убудуће.

Верујемо да, како је говорио отац Тадеј, нема ни једног тренутка у времену, нити иједног корака пространства које не даје лекцију човеку, тако је и данашња годишњица за све нас једна важна лекција и један значајан тренутак у времену.

Живели!

Хуманитартна организација Косовско Поморавље