Извештаји акција

Дарујмо за Васкрс

Ближи се Васкрс, дан када је Господ Исус Христос васкрсао из мртвих, победио смрт и свим људима на земљи даровао живот вечни.

Хуманитарна организација Косовско Поморавље одлучила је да уочи овогодишње прославе Васкрса покрене акцију прикупљања добровољних прилога за васкршње дарове најугроженијим српским породицама на Косовском Поморављу. Жеља нам је да у духу православља улепшамо васкршње трпезе наших сународника посластицама, као што су васкршња јаја и све остало чему се православни хришћани радују тога дана.

У освитку дана Христовог васкрсења, звона са торњева православних храмова на Косову и Метохији звониће дуго, јављајући долазак великог празника. Милошћу Божијом и данас, после вековног страдања Срба на Космету, многи домаћини ће са својим породицама отићи у цркву на свету васкршњу литургију.

Овогодишње прослављање Васкрса у целој Србији подсећа на атмосферу у којој се највећи хришћански празник годинама након рата, обележавао у њеној јужној покрајини. Тихо, у свом дому, без родбине и пријатеља, са вером и радошћу, али у страху…

Нажалост, међу нашом браћом која су остала да живе и одгајају децу на векoвном српском огњишту, има и оних који поред кадионице и тамјана, васкршњег тропара и молитве немају чиме да обрадују своје најмлађе за свечаном васкршњом трпезом. Због великих економских и политичких проблема насталих још и пре рата 1999. године, социјалне разлике на југу Србије временом су се продубиле и постају све израженије.

Солидарност међу људима полако ишчезава услед исцрпљујуће појединачне борбе за боље услове живота. Раздор између оних који би желели више и оних који немају ништа, прети да изазове потпуну отуђеност и разочарење међу становништвом.

Незапосленост, немаштина, размишљање о одласку постају свакодневица услед које се рађа велика огорченост. Лажна обећања изиграла су поверење оног дела народа, који је и након свих споразума, преговора и кампања поново остајао скрајнут.

Зато, да бисмо порасли Творцу нашем на славу, а Цркви и отаџбини на корист, не заборавимо своју православну браћу, већ учинимо све да дочекамо Васкрсење Господа нашега заједно, сложно, са вером у спасење и живот вечни. Покажимо да смо искрени и поносни православци, достојни свога имена, порекла и традиције.

Наша хуманитарна организација обраћа се свима који су у могућности да подрже ову акцију и донирају своје прилоге путем жиро рачуна хуманитарне организације и на тај начин допринесу очувању вере српског народа у опстанак и останак на Косову и Метохији.

Донације можете извршити путем PayPal налога или директно на број жиро рачуна, са назнаком “ДАРУЈЕМ ЗА ВАСКРС”

Донације путем PAYPAL

Дарујмо за Васкрс
Дарујмо за Васкрс