Помогли смо

Хуманитарна недеља у Косовском Поморављу

Чланови хуманитарне организацијe Косовско Поморавље данас су угостили Марина Прека, члана хуманитарне организације “ASODH“ из Француске. Заједно са нашим француским пријатељем посетили смо породицу Томић из Панчела, Станковић из Кормињана, Томић из Томанца и Стојановић из Босца. Све њих спаја несретна судбина и сиромаштво.Деца оскудевају у храни и основним животним потребама, а већина нема могућност […]

Чланови хуманитарне организацијe Косовско Поморавље данас су угостили Марина Прека, члана хуманитарне организације “ASODH“ из Француске. Заједно са нашим француским пријатељем посетили смо породицу Томић из Панчела, Станковић из Кормињана, Томић из Томанца и Стојановић из Босца. Све њих спаја несретна судбина и сиромаштво.
Деца оскудевају у храни и основним животним потребама, а већина нема могућност да реши остале проблеме, пре свега проблем становања.

Живот мештана у овим селима изузетно је отежан. Већина живи од минималне новчане надокнаде или социјалних давања. Становништво је пре бомбардовања радило у фабрикама у Гњиланском округу, на велику жалост после „демократске“ интервенције НАТО сила велики број тих фабрика је урушен, док је остатак приватизован. Сегрегација је огромна, а друштво поларизовано. Јован, Лазар и Богдан Томић живе на поткровљу своје куће у веома тешким егзистенцијалним условима.

Њих је живот натерао да пре времена одрасту, ова деца немају безбрижно детињство нити времена за игру. Лазару је десет година, научио је да сам брине о себи и помаже оцу у пословима.
На истом месту могуће је видети немаштину од јутра и срећу на крају дана. Породици Томић из Панчела даривали смо фрижидер, како би производи које у току дана уберу Лазареве руке увек били свежи. Друга нас посета води у госте Милени Томић из Томанца, којој смо даривали веш машину. Милена је студент медицинског факултета.

У време када велики број лекара одлази ван граница наше земље, Милена намерава да по завршетку студија остане и ради у Косовском Поморављу.
Жели да муку својих родитеља, због њеног школовања, претвори у њихов понос.

Породици Томић ово је прва донација, надамо се не и последња.
Породица Станковић из Кормињана живи у стрепњи сваког дана.
На породичној кући кров прокишњава, што је велики проблем будући да су зиме у Косовском Поморављу веома хладне са пуно ветра.
Како нису били у могућности да сами замене кров, за помоћ су се обратили општини. На велику жалост због лоших временских услова општина није у могућности да им помогне.

Ми смо им овог пута даривали електрични шпорет, надамо се да ћемо бити у прилици да им помогнемо да замене кров.

Још једном смо били у прилици да наградимо одличне ученике.
Даривали смо рачунар Јелени Стојановић из Босца. Јелена је одличан ученик средње медицинске школе.
Једанесточланој породици Стојановић највећу бригу представља болест мале Наташе. Наташа има четири година и болује од парализе.

Становници Косовског Поморавља желе конкретне вредности у свакодневном животу, а не само обећања која се углавном заврше на предизборним скуповима.
Хуманитарна организација „Косовско Поморавље“ увек ће се залагати да народи широм света чују тужне приче Косовског Поморавља, јер верујемо да још увек постоје добри људи који желе да нам помогну.

Овом их приликом позивамо да то и учине.

Породице Станковић, Томић, Стојановић и Томић.