Живот на КиМ

Наш је Видовдан увек на Косову

Само ми Срби имамо Видовдан, а наш је увек овде на Косову.

Беседа патријарха Порфирија у манастиру Грачаница (Видовдан 2021.)

Видовдан је још од косовског боја симбол слободе. Оне о којој се и данас много говори – слободе избора. Наши преци на челу са Светим Кнезом Лазаром, оставили су нам косовски завет настао из светосавља. Учења о животу и вери каква су проповедали светородни Немањићи, почевши од нашег духовног оца Светог Саве.

Пут предака

Никада, као што није ни данас, није било лако следити тај пут. То није краћи и лакши пут, али је пут љубави и правде. Непрекидна жеља за уједињењем у једној веру, једном Богу и народу и на послетку у једној земљи и једном језику. Видовдански пут је свесно изабран пут страдања са неупитном вером у Васкрсење. Жртвовање многих овоземљских награда и добара па и самог живота зарад небеског царство.

Деца Видовдана

За нас који смо порасли на причама о косовском завету, на старој српској традицији и веровањима са Косова и Метохије, сваке године када овде дочекујемо Видовдан чини се да изнова бирамо исти пут наших предака. Не можемо да кажемо да је лако, мада се памте и тежа времена. Тачно је да нас је некад више, некад мање, да одлазимо, па се враћамо.

Косовски божури и даље цветају

Најважније је да нас још увек има! И да у радости сваке године дочекујемо наш велики празник, који спаја српску историју и традицију, веру и обичаје и, како кажу свети оци, земљску и небеску Србију. Само ми Срби имамо Видовдан, а наш је увек овде на Косову. Поносимо се што смо се родили и што живимо овде, у место одакле је потекао Свети кнез Лазар, и многи косовски јунаци. Одакле се вековима поју налепше српске песме и чува жива видовданска традиција.

Живимо завет

Наш циљ у будућности је да кроз свој рад чувамо те записе са душе српског народа. Да чувамо културу, језик, православље и постављамо их као своје врховне вредности. Да својим знањем и снагом помогнемо људима око себе да остану на својим имањима на Косову и Метохији и да сви заједно наставимо да живимо наш Видовдан!

Слава Светом кнезу Лазару и свим косовским мученицима! Захвалани смо вам и данас што сте нам оставили аманет да живимо достојно човеку. Слободно и праведно.

Живела Србија!

Уколико сте у могућности подржите наш рад и останак Срба на Косову и Метохији!

ДОНАЦИЈЕ
Уколико желите, можете уплатити динарску донацију на:

Динарски жиро рачун код Комерцијалне банке:

205-266929-36

Динарски жиро рачун код Интеза банке:

160-6000000743964-30

ИНСТРУКЦИЈЕ ЗА ДОНАЦИЈЕ ИЗ ИНОСТРАНСТВА
https://www.kosovskopomoravlje.org/wp-content/uploads/2020/06/PAYMENT_ORDERS_IN_EUR.pdf

Донације путем PayPal
https://www.paypal.com/paypalme/kosovskopomoravlje

Хуманитарна организација Косовско Поморавље
Краља Петра бб, Партеш
Гњилане

Оставите коментар