Живот на КиМ

О. Андреј игуман манастира Сланци у Косовском Поморављу

„Телом сам у Сланцима, а мислима лутам по Косову и Метохији“, рече архимандрит Андреј Јовичић и недуго затим пође за својим мислима.

Захвални смо Господу што нам је припала част да данас у нашем сеоском храму са великом радошћу, дочекамо архимантрита Андреја Јовичића, игумана манастира Светог Архиђакона Стефана у Сланцима код Београда. Обилазећи места и светиње на Косовоском Поморављу, отац Андреј нас је охрабрио да истрајемо у борби за опстанак на својим огњиштима, подсетио нас на тешка времена, истрајност и непоколебљиву веру у Божију помоћ коју су наши преци бранили, сачували и оставили је нама у наслеђе.

Вођен својом неизмерном љубављу према Косову и Метохији као колевци српске духовности, али и према народу који у тешким условима опстаје и живи у нашој јужној покрајини, посетио је манастир Драганац у коме је игуману архимандриту Илариону пожелео да своју децу у Христу са Косовског Поморавља сачува окупљајући их у име Божије. При крају своје кратке, али за нас веома значајне посете, отац Андреј посетио је храм Свете Тројице у Партешу и том приликом благословио рад Хуманитарне организације Косовско Поморавље са поруком да млади на Косову и Метохији треба да се удружују, да буду свесни одговорности коју им је Господ дао самим рођењем на овој светој земљи и да једни другима буду најјачи ослонац и подршка да овде заснивају своје породице.

Српска Православна Црква надживела је и надживеће све ратове и окупаторе, зато треба јачати своју веру остајући на свом прагу и уз своју цркву, речи су оца Андреја које су утиснуле у наша срца као добронамерни савет брижног родитеља.

Посебну захвалност изражавамо на обећаној сарадњи манастира у Сланцима са нашом организацијом и неизмерној подршци нашем раду за опстанак на Косову и Метохији.

Испраћајући нашег драгог оца Андреја, остајемо овде обавезани његовим речима у жељи да не изневеримо његову љубав и радост коју нам је својим доласком донео. Остајемо да уз његов благослов наставимо да чувамо српски народ и православну веру, док се он у Сланцима моли за нас и мислима лута по Косову и Метохији.

Отац Андреј у цркви Свете Тројице у Партешу
Отац Андреј у манастиру Драганац
Председник Х.О. Косовско Поморавље дарује оца Андреја
Отац Иларион и Отац Андреј у порти манастира Драганца