Живот на КиМ

Породица је школа врлина

На данашњи дан прослављамо празник Светих 40 Мученика, који су нам пострадавши и овенчавши се мученичком славом показали да срцем и умом будемо заједничари у вери и Речи Божијој и да ће нас Господ обасјати светлошћу својом и спустити на нас венце бесмртне славе своје. Овај дан посвећен је и младим брачним паровима који су се попут севастијских мученика венчали љубављу Христовом и зарекли један другоме на верност и љубав коју никакво искушење не може да савлада.

Заснивајући здраве и сложне породице као основе друштва, они стварају напредак и будућност државе. У породици се чувају духовне и моралне вредности наше заједнице, а по речима Његове Светости патријарха руског Кирила: „Породица је школа врлина“. Њен значај остао је непромењен и у савременој култури и обичајима, јер се деца од најранијих дана, уче добру на примеру својих родитеља.

Особито у овим тешким данима, човеку постаје очигледно колико је важно бити окружен ближњима и имати породицу у којој ће се и без обзира на сложене околности савременог живота одржавати вера и побожност у свакој наредној генерацији. Због тога су послушност, дисциплина, стрпљење и одговорност неопходни да бисмо сачували своје укућане, своју околину и себе.

На Косову и Метохији и данас живи највећи број многочланих породица, упркос свим недаћама које су задесиле Србе у последњим деценијама. То је доказ и пример свим сународницима да се и у најтежим временима опстаје само ако поред себе имамо оне ради којих смо спремни да страдамо. Дужност нашег народа и државе је да заштитимо српске породице на Космету и омогућимо да наша деца одрастају на својој дедовини. Зато се на данашњи дан морамо подсетити колико је важно пружити подршку младима на Косову и Метохији да остају на свом огњишту и у њему заснују породицу.

Нека данашњи празник донесе мир, љубав и благостање у наше домове, а младенцима складан и срећан брачни живот!

Срећни Младенци!