Живот на КиМ

Урошевчани обишли своју цркву поводом славе града

Неколико десетина расељених Срба из Урошевца и оближњих српских села присуствовало је данас литургији у храму Светог цара Уроша у Урошевцу. Урошевчани су, поводом славе граде, једном од ретких празника о коме се Срби из Урошевца сабирају у родном граду, обишли своју цркву.

У богослужењу је, са великом надом и захвалношћу, учествовао некадашњи урошевачки парох отац Живојин Којић, уз њега и сиринићки о. Милош, о. Милан из Ораховца и садашњи свештеник у Урошевцу о. Трајко.

„У овом храму сам служио двадесет година и молио се за наш народ на Косову и читав православни свет. Посебно ми је драго што вас данас видим у оволиком броју и што се оволико деце причестило. Чини ми се да никад раније, овде нисам више деце причестио него данас. То је знак да се наш народ враћа Богу, да се Урошевчани враћају својој цркви и свом граду где су провели детињство. Многи од вас су у дворишту овог храма проходали, доводили своју децу и унуке и тражили уточиште у нашој цркви и онда када су се по граду дешавале демонстрације и разни немили и тешки догађаји. Био сам много срећан када сам чуо да су данашњи колачари одлучили да ове године преузми славски колач, јер тако и треба да буде, јер ово и јесте њихова црква и њихово место где су порасли“, рекао је о. Живојин у беседи након литургије.

Садашњи старешина храма отац Трајко, казао је да иако је данашњи дан, Усековање главе Св. Јована Крститеља, један од најтрагичнијих хришћанских празника, радост је што је, макар у овом дану, црква у Урошевцу пуна народа.

Нажалост, свим другим датумима храм је празан, а литургији присуствују само чланови свештеникове породице. У Урошевцу данас не живи ниједан Србин, изузев оца Трајка са породицом.

Многе значајне православне светиње, посебно из доба Немањића, оскрнављене су и уништене, а историјском наслеђу Срба у Неродимљу прети нестајање.

Оваква сабрања и обилазак родног града, враћају наду да ће се Урошевац и његова околина одбранити од заборава.

Оставите коментар