Пројекти

АКЦИЈА ЗА ЦРКВУ У ВИТИНИ ХУМАНИТАРНО ВЕЧЕ У ВРБОВЦУ

Хуманитарна организација Косовско Поморавље заједно са младима из Врбовца синоћ је
организовала хуманитарно вече у кафићу „Лате“ у Врбовцу. У току вечери прикупљен је прилог у износу од 572 евра намењен извођењу неопходних радова на Цркви Свете Петке у Витини.

Реновирање цркве започетео је од донација читалаца руског портала „Православље.ру“ захваљујући коме се реч о нашој организацији и о животу Срба на Косову и Метохији пронела до далеке, братске Русије. Са великим задовољством акцију су подржали многи Врбовчани, гости из околних села, као и власник кафића Милош Којић.

Наша организација и даље позива људе да уграде себе у ову акцију и помогну да храм у Витини заблиста за предстојећи празник Свете Петке који је и црквена слава. Потребно је заменити расвету, обновити зидове и привести крају започету санацију да би се спречило урушавање цркве.

Витина је након рата 1999. године скоро у потпуности променила етничку структуру. Данас у њој живи неколико десетина Срба, а пре само 21 годину било их је око 4000. Живот преосталог српског становништва у овом месту одвија се на црквеном имању на коме је саграђена и нова школска зграде за ученике из Витине и околних села. Општинска управа је из безбедносних разлога измештена у Врбовац, а већинска заједница се према Србима у Витини понаша као да их нема. Црква Свете Петке, у чијој близини живи око 40 Срба, остала је као уточиште и место њиховог окупљања. Црквено двориште и данас је једини простор на коме деца и млади могу да се играју, друже и виђају. За оне који долазе из удаљених села изван порте потпуно престаје друштвени живот.

Сећања на нападе и прогон српског становништва још увек су жива. Послератна дешавања
оставила су страх и наизвесност у којима су одрастале и нове генерације. Због тога је важно да заједно сачувамо ослонац и стуб опстанка Срба у Витини и покажемо саосећање према нашем народу који је упркос свему остао да живи и чува српство на овом делу Космета.

Донације можете уплатити на три начина:

– Уплате можете извршити на Пејпал налог
https://www.paypal.com/paypalme/kosovskopomoravlje

– Жиро рачуни
205-266929-36 (Комбанк)
160-6000000743964-30 (Интеза)
– Уплате преко девизних рачуна
https://www.kosovskopomoravlje.org/donacije/

Додај коментар

Оставите коментар