Извештаји акција

Акција за школу у селу Братиловце

Хуманитарна организација Косовско Поморавље покренула је акцију за прикупљање донација за школу у селу Братиловце у општини Косовка Каменица.

После скоро 30 година од затварања, у селу Братиловце су се поново створили услови да се настава у школи одржава. Истурено одељење у Братиловцу затворено је 1994. године када је село остало без деце. Од тада су школска зграда и двориште запуштени, а након рата 1999. године сав инвентар је покраден.

Због велике количине снега која се може очекивати током зиме, приоритет је заменити потпуно дотрајао кров. Радници школе започели су поправку старог крова, међутим велика је вероватноћа да кров неће издражати у зимским условима. Следеће веће улагање биће и копање бунара, јер у школи тренутно нема воде.

Оштећења на згради школе у великој мери су санирана. Особље школе „Десанка Максимовић“ из Косовске Каменице у протеклих неколико недеља радило је на поправци и рашчишћавању саме школе и околине. Скинути су стари и постављени нови подови, стављена је и столарија, зидови су пресвучени новим малтером и окречени и уведена је струја. За сада су две просторије за наставу и наставнички кабинет спремни за коришћење.

У добровољном школском фонду из кога су финансирана досадашња улагања, тренутно нема средстава за наставак радова. Запосленима у школи потребна је финансијска помоћ да би наставили да раде на обнови.   

Оно што је специфично је да се школа налази на око 800 метара надморске висине. Ово планинско село, близу Косовске Каменице, одише чистим ваздухом и поседује огромна природна богатства. С обзиром да се ради о климатски погодном месту за здравствено-рекреативне и образовно-васпитне активности, управа школе одлучила је да неискоришћен школски простор преуреди у просторије за школу у природи.

У плану је да се у циљу психофизичког и социјалног развоја деце, у оквиру овог одељења омогуће услови васпитно-образовног рада у природи. Изградњом стазе здравља, учионица у на отвореном, опремањем радионица и смештаја за ученике, створила би се основа за пружање могућности усвајања активног, здравог и креативног начина живота код деце.

Овакав вид наставе и дружења посебно би значио деци из удаљених сеоских школа, које похађа мали број ученика, а често и само један по разреду. Због тога је значај овог пројекта како у ширењу знања и искуства о природној околини, развоју еколошке свести, тако и у социјализацији ученика уз развијање толеранције и одговорног односа према себи, другима, окружењу и културном наслеђу.

Овом приликом позивамо оне који су у могућности, да својим прилогом помогну да се радови на школи приведу крају и подрже иницијативу за опремање јединствене школе у природи у којој ће ђаци са Косова и Метохије моћи да се окупљају, уче и друже.

Извештај о успешном завршетку акције: Летња школа у Братиловцу добија нови сјај 
(02.12.2021.)

 

Донације можете уплатити на три начина:

– Уплате можете извршити на Пејпал налог
https://www.paypal.com/paypalme/kosovskopomoravlje

– Жиро рачуни
205-266929-36 (Комбанк)

160-6000000743964-30 (Интеза)

– Уплате преко девизних рачуна
https://www.kosovskopomoravlje.org/donacije/

Додај коментар

Оставите коментар