Извештаји акција

Браћа Стојановић: радимо код Албанаца за дневнице јер немамо машине да обрађујемо своје имање

Данијел Стојановић (18) из Кметовца код Гњилана најстарији је од тројице браће и са породицом живи у хладној и недовршеној кући, без струје и купатила. Четврта је година средње школе, а распусте, викенде и слободно време проводи радећи приватно са оцем и млађим братом.

Нас петоро не може да живи од минималца и дечијег додатка, мора да се ради. Брат и ја помажемо оцу, радимо код Албанаца за дневницу, јер немамо машине да обрађујемо наше имање. Кад бисмо имали трактор, нешто од стоке, опет би могло да се ради. Најмлађи брат иде у основну школу и добар је ђак, нажалост, нема компјутер. За време ванредног стања није ни могао да прати наставу као остала деца.

 

https://youtu.be/fpoQlm91x78

На њиви без трактора, без стоке у шталама, без струје и  без купатила

После рата, 2003. године у време познато по крађама, отмицама и нападима, Стојановићима су украли краву. До данас, штала је празна, а штета није надокнађена. Према Данијеловим речима 2017. године добили су помоћ за опремање купатила, али то није било довољно да се тај посао обави. Проблем још увек постоји, иако су се обраћали надлежнима.

У 21. веку живимо без купатила, струју вучемо од комшије, напон је слаб па кувамо на дрва, перемо ручно… Горњи спрат нема столарију, кућа је увек хладна, има пуно влаге, јесте велика, али је недовршена. Размишљао сам да одем негде да радим да бих је средио и уложио у имање“ каже Данијел.

Породица као једини ослонац

Ни он, ни његов брат Душан (17) не желе да се одвоје од породице у потрази за послом. Тешко им је, кажу, да оставе оца, мајку и брата и да напусте родно место. „Овде смо се родили и одрасли“, прича Данијел, „нигде није као код своје куће и зато бисмо волели да не морао да идемо нигде, него да се нешто овде ради и да се има за живот. Али сами не можемо другачије да решимо проблем. Ми крпимо крај с крајем, што се каже.“

Властимир и Слађана васпитали су синове да буду вредни и поштени, привржени породици и родном крају. Онолико колико им се чини недостижним да имају основне услове за живот, толико нису свесни скромности и врлине која их красти. Делећи међусобно посао, бригу и радост родитеља, Данијел, Душан и Иван не очајавају и надају се да ће их слога и братска љубав одржати на окупу.

Акција за породицу Стајановић

У нади да ћемо им помоћи да се њихови снови остваре, наша организација одлучила је да покрене акцију за помоћ породици Стојановић из Кметовца код Гњилана на Косову и Метохији. Овом приликом позивамо све који су у могућности да, донацијама и дељењем на друштвеним мрежама, подрже акцију и помогну овим храбрим момцима и њиховим родитељима.

Извештај о успешном завршетку акције: 
Завршено купатило за Стојановиће из Кметовца
(25.05.2021)

 

1 коментар

Оставите коментар