Живот на КиМ

Нека горе свеће са Косова, нек нам живи мајка Србија!

Нас са Косова и Метохије често питају где нам је држава, а ми се увек загледамо горе. И можда мисле да очајавамо и не знамо одговор, али тако, заправо, показујемо у чију се власт уздамо. И да то није никаква наивност и илузија, већ безгранична и безусловна љубав према отаџбини.

А шта је држава? Монопол над легитимном применом физичке силе. Устав. Законодавна, извршна и судска власт. Прошлост, садашњост и будућност повезане историјом. Демократски принципи. Људска права. Слобода. Независност. Све су то неизоставни делови савремене државе. Ипак, оно што их спаја у смислену целину су најстарији сведоци државности – народ, језик и вера. Без тога нема државе нити држава може нестати докле постоје ова три чиниоца. Наша је држава у нашим црквама, нашим школама и нашој деци. И нема тог земаљског закона и силног окупатора који може покорити душу једног родољуба. Овде још од Стефана Немање, и после великих прогона и страдања, Срби и даље живе. Животима предака и потомака чува се српска територија, српски национални и културни идентитет. На овим просторим српски језик и народ, под штитом православља, успевли су да надјачају светске силе.

Зато смо захвални Господу, што и данас на Сретење Господње, на Дан државности Републике Србије, на Косову и Метохији још увек има нас који ћемо отићи на Литургију и молити се зас спас читавог српског народа, за очување сваког грумена наше свете земље са које ће пламен свећа да осветли свуда где Срби живе. И док нас има – ово је Србија!

Нека горе свеће са Косова, нек нам живи мајка Србија! Срећан нам Дан државности, браћо!

Уколико сте у могућности подржите наш рад и останак Срба на Косову и Метохији!

ДОНАЦИЈЕ
Уколико желите, можете уплатити динарску донацију на:

Динарски жиро рачун код Комерцијалне банке:

205-266929-36

Динарски жиро рачун код Интеза банке:

160-6000000743964-30

ИНСТРУКЦИЈЕ ЗА ДОНАЦИЈЕ ИЗ ИНОСТРАНСТВА
https://www.kosovskopomoravlje.org/wp-content/uploads/2020/06/PAYMENT_ORDERS_IN_EUR.pdf

Донације путем PayPal
https://www.paypal.com/paypalme/kosovskopomoravlje

Хуманитарна организација Косовско Поморавље
Краља Петра бб, Партеш
Гњилане

Оставите коментар