Завршене акције

Опремање просторија предшколског одељења у Витини

Након ублажавања мера заштите од пандемије, покренули смо акцију опремања просторија предшколског одељења школе „Младен Марковић“ у Витини. Радови на објекту старе амбуланте у дворишту храма Свете Петке у Витини, у коме ће одељење бити смештено, изводе се под благословом Епархије рашко-призренске, а новчана средства пристигла су од донатора из дијаспоре Горана Мекића, Сандре Јанићијевић и Виолете Зафировски.

С обзиром да у оквиру школских просторија тренутно нема места за смештај будућих предшколаца, предвиђено је да реновирање целе зграде буде завршено пре почетка нове школске године, како би од септембра деца неометано могла да крену у предшколско.

Основна школа „Младен Марковић“ у Витини је једна од најстаријих образовних институција у Косовском Поморављу. За ђаке који је похађају време проведено у школи најчешће је и једина прилика за игру и дружење са вршњацима. У овој општини, на југу Косова и Метохије, данас живи око 20 српских породица, а црква у Витини је, након рата 1999. године, постала једино место њиховог окупљања.

Помоћ за Србе у Витини и подршка српским институцијама у овој општини је неопходна да бисмо деци из овог места омогућили срећније детињство и боље образовање, а њихове родитеље охрабрили у намери да са својим породицама остану да живе на Косову и Метохији.