Помогли смо

Породилиште као стожер опстанка

Породилиште у Пасјану као стожер опстанка Срба на КиМ.

Делегација Хуманитарне организације “Косовско Поморавље” посетила је данас болницу у Пасјану, једну од установа Здравственог Центра Гњилане.
Ова институција Републике Србије је најзначајнија у Косовском Поморављу и један је од главних стубова опстанка Срба.

Главни циљ посете је потписивање меморандума, који представља темељ и оквир будуће сарадње између наше организације и Здравственог Центра Гњилане.
У име Здравственог Центра меморандум је потписао директор Др. Зоран Перић. У разговору са њим усаглашени су основни принципи сарадње.
Посету болници искористили смо како би обишли породилиште. Приликом садашње посете даривали смо породици Савић креветац за новорођену Лену.
Лена је осмо дете у породици и верујемо да ће им овај поклон бити од користи. Овом приликом захваљујемо се Јелени Т. Кандић, из Чачка, дародавцу овог вредног поклона.

На састанку са директором Центра закључили смо да је хуманитарни рад важан и потребан за помоћ најугроженијим Србима на Косову и Метохији. Др. Зоран Перић изразио је захвалност и истакао спремност да нашој хуманитарној организацији помогне у реализовању хуманитарног рада. Намера је да заједничким деловањем, различитим акцијама, додатно побољшамо како здравствени тако и сваки други аспект живота људи који су остали на Косову и Метохији. Хуманитарна организација је, због помоћи у раду и изражене спремности за сарадњу и заједничко деловање од стране Здравственог Центра Гњилане, овој институцији доделила захвалницу.

Данас, када је у Србији на снази тренд пада наталитета, охрабрујућа вест је то што упркос тешким условима живота на Косову и Метохији у породилишту у Пасјану од отварања 2015. године до данас рођено око 430 беба. Међутим, породилиште, као и читава болница у Пасјану, иако врло успешно, функционише у тешким условима. Основни разлог томе јесте нарушена и специфична безбедносно-политичка ситуација која влада на Косову и Метхији.

Овакво стање подразумева и велики број угрожених српских породица које живе у крајње неизвесним и тешким условима. Управо због тога, чланови Хуманитарне организације „Косовско Поморавље“ настоје да, било самосталним деловањем, било кроз сарадњу са институцијама Републике Србије, покажу право родољубље и уз помоћ хуманих људи раде на опстанку Срба на Косову и Метохији.