Пројекти

Програм стипендирања ученика и студената

Програм стипендирања ученика и студената са Косова и Метохије је пројекат који има за циљ да помогне ученицима који се школују ван места становања и редовним студентима који нису носиоци других стипендија.

Због чега смо покренули програм?

Током нашег хуманитарног рада на Косову и Метохији често смо у прилици да са људима разговарамо о проблемима са којима се боре. Нажалост, брига око тога хоће ли имати новца да одшколују децу један је од главних. Програма за подршку деци и младима у виду стипендија је мало. На трену је најтеже слушати, тихо и кришом, родитеље који се тешком муком труде да зараде за аутобуску карту, за школарину, станарину, дом, мензу, књиге, четкице, шестаре, боје… Смањене могућности за проналазак посла повећавају шансе да неко ко је одличан ђак, можда, неће уписати факултет. Можда неки талентовани сликар или музичар машта да једног дана има своју изложби и концерт, али данас нема шансе да покаже свој таленат. Разговоре са мајкама и очевима такве деце водимо крадом. Пазећи да, упркос реалности, код њих не угасимо искру знања и наде да је све могуће ако себе дамо ономе што волимо.

Ко може да добије стипендију?

Стипендију могу да добију сви ученици и студенти на Косову и Метохији чије школовање се одвија ван места становања, услед чега су и трошкови већи. За ученике је потребно да имају одличан успех и да станују у ученичком дому. Студенти морају бити уписани као редовни, без понављања године студирања, да нису носиоци других стипендија. Стипендисти се могу сами јавити нашој организацији, или добити наш позив, а стипендије ће бити додељене у складу са укупним фондом за стипендирање и могућностима организације.

Износ стипендије

Износ стипендије је 100 евра месечно, до 5. у месецу. Стипендистима новац леже на лични рачун, а по добијању стипендија потписују уговор о стипендирању са нашом организацијом.

Позив донаторима

Позивамо донаторе да подрже акцију стипендирања и тиме помогну образовање младих на Косову и Метохији!

ДОНАЦИЈЕ

Списак наших стипендиста можете погледати на следећем линку:
Наши стипендисти

1 коментар

 • Браво за вас и идеју!
  И сама сам родитељ студента од ове године и знам колико стипендија значи и студенту а и родитељу.
  Пријављујем и њу уколико буде донатора
  Магдалена Ничић
  Грачаница
  На Учитељском је факултету у Лепосавићу.

Оставите коментар