Завршене акције

Одржана прва летња школа у Братиловцу

У периоду од 5. до 9. августа 2023. године одржана је прва летња школа у Братиловцу. Летња школа замишљена је као програм радионица, активности и излета намењен деци из енклава на Косову и Метохији. Циљ програма било је дружење кроз игру и учење и окупљање деце која немају прилике да се друже са вршњацима за време распуста. Дечија фондација Свети Сава из Шведске донирала је пројекту 3000 евра што је омогућило реализацију свих планираних активности.

Коме је намењена летња школа?

Школицу је похађало 19 старијих и млађих основаца из села у околини Витине, Новог Брда и Косовске Каменице. Сва деце долазила су из места где је остао врло мали број Срба, те њихова одељења не броје више од 2-3 ученика, а нека, чак, и једног. Због тога се многе организације труде да деци из таквих средина омогуће летовања и екскурзије. Идеја наше организације била је да је деци потребно пружити осећај сигурности, безбрижности, пријатељства и забаве и код куће. Већина њих никада није имала прилике да упозна своје окружење, обиђе најближе светиње и упозна вршњаке из околних места. Зато је програм летње школе организован на Косову и Метохији где деца проводе највећи део распуста. Циљ нам је да у наредним годинама прими више ученика и постане омиљено место за дружење.

Којим активностима су се полазници бавили?

У оквиру летње школе у Братиловцу организоване су радионице из Српског језика и Веронауке, као и креативно-спортске активности. Радионицу матерњег језика одржала је Тања Цветковић професор Српског језика и књижевности из Гњилана, наставница Ивана Антонијевић теолог и вероучитељ у ОШ “Светозар Марковић” у Београду држала је верску наставу. Док је слободне активности водила Катарина Којић апсолвент Учитељског факултета у Београду. Посебну радионицу из књижевности, песничко поподне, деци је приредио песник Стеван Милошевић из Врања. Програм школице обухватио је и два излета до Грачанице и Драганца, где су деца имала прилике да упознају две највеће живе светиње свог краја. На крају школице деца су на поклон добила ранчеве и школски прибор.

Чему нас је научила летња школа у Братиловцу?

Време проведено са децом из енклава било је јединствена прилика да их упознамо, чујемо њихове жеље, потребе, проблеме… Иако долазе из веома малих и затворених средина, њихова отвореност према другима, тежња ка блискости и упознавању биле су дирљиве. Наши предавачи трудили су се да са посебном пажњом приступе сваком детету, уочавајући код сваког таленат, интересовања, очекивања.  Нажалост, одрастање у константној стрепњи, тензији и изолованости има и своје негативне последице, посебно на образовање и социјализацију. Као тим који тежи одговорном бављењу хуманитарним радом, у нашем званичном извештају који се може преузети испод текста, навешћемо све запажања.

Догодине у Братиловцу!

Уз велику захвалност нашим донаторима и свима који су подржали овогодишњу летњу школу, желимо да вас позовемо да и даље пратите наш рад и подржите и друге акције намењене деци.

Вођени дивном енергијом са овогодишњег дружења у Братиловцу, најављујемо вам и следеће уз поздрав:

Догодине у Братиловцу!

Извештај

Оставите коментар