Помогли смо

ОСМЕХ ЗА КОСМЕТ У ГОРАЖДЕВЦУ

Трећег дана Божића, на празник Св. Архиђакона Стефана, обишли смо Гораждевац, највеће српско село у Метохији, а од 1999. и седиште општине Пећ и Пећког округа. У оквиру акције „Осмех за Космет“ поделили смо преко 100 пакетића за децу из Гораждевца и околних села.

Ученике ОШ „Јанко Јовићевић“ као и децу млађег узраста, обрадовали смо слаткишима, а школарцима из удаљених метохијских села поклонили смо таблете који ће им помоћи да прате он-лајн наставу.

Посетом Гораждевцу завршили смо овогодишњу акцију „Осмех за Космет“ коју смо протеклих месец дана, у види он-лајн кампање, спроводили заједно са студентима из Београда, Републике Српске и дијаспоре, под слоганом „Подели радост – срцем уз срце Србије“. Циљ нам је био да током акције путем објава на друштвеним мрежама, нашим пратиоцима и донаторима приближимо живот Срба у енклавама на Косову и Метохији. Снимцима и фотографијама косметске свакодневице желели смо да пробудимо солидарност, бригу, саосећање и слогу, указујући на то да је одвојеност од свог народа и земље најтежа врста изолације и да тако нешто не смемо дозволити.

Пандемија вируса корона спречила је наше студенте да посете свој народ и светиње на Косову и Метохији, али их није зауставила да срцем и мислима буду уз нас који овде живимо. У име сарадње и пријатељства између наших организација и српске омладине из свих крајева земље и света, одлучили смо да традиционална акција студентске организације Српски политички форум из Београда – Осмех за Космет – , ове године буде заједнички акција и Х.О. Косовско Поморавље из Гњилана, организације Систем вредности из Београда, Удружења студената Републике Српске у Србији из Новог Сада, Удружења студената Факултета политичких наука у Бања Луци, Организације Дигитална Србија, а уз подршку Организације српских студената у иностранству.

Хвала свима који су и ове године били срцем уз срце Србије и који верују да су места попут Гораждевца, иако симболи великих страдања, истовремено и нада у опстанак, мир и повратак свих протераних са Косова и Метохије!

Додај коментар

Оставите коментар