Извештаји акција

Помоћ последњој кући у Манути

У последњој српској кући у Манути, махали села Зебинце код Новог Брда, живе Јовићи, Синиша, Разија, Михајло, Марина и њихова бака.

Од главног сеоског пута до ове махале има око 2 километра. Ипак, чини се да је кућа Јовића много даље јер се путем може само трактором и теренским возилима. Около су брда и шуме и нема уличног светла.

Видео прилог

Живот у последњој кући у Манути

Родбина им се давно одселила. Кажу да више немају никог свог и да страхују да неко од непознатих пролазника не нападне децу.

Пре неку годину овај Албанац до нас ми је претукао дете. Он отишо доле да се игра, а овај мислио да смо га ми послали. Кад се вратило дете плаче, каже, комшија ме био…“ објашњава домаћица Разија, Маринина и Михајлова мајка.

У Манути распуст дуже траје

Михајло и Марина без превоза не могу у школу. Свакога дана комби их довози и одвози. Од петог разреда ићи ће у суседно село. Маринино одељење има свега два ученика, Михајлово тек једног више.

Летњи распуст проводе код куће. Ретко кад се одвоје од капије и то не више од стотинак метара. Играју се у дворишту и чувају 8 крава од којих живи цела породица.

Помоћ последњој кући у Манути

Кући Јовића треба помоћ

Продаја млека је главни извор прихода за породицу Јовић. Разија прави и домаћи сир, али због превоза не може да оде на пијацу да га прода. Ова жена дневно пренесе преко сто литара млека и воде од куће до штале.

Потребан материјала за млекару од 12 квадрата

Помоћ последњој кући у Манути

Тренутно им је најпотребнија посебно озидана просторија за складиштење и сирење млека од око 12 квадрата. За њих је то велико улагње јер новац од продаје покрије тек основне трошкове. Значило би им да добију и метеријал, јер вредни Синиша сам зида и малтерише.

Потребно је 1.500 евра.

Извештај о успешном завршетку акције:
Почела градња код Јовића у Манути
(22.09.2021.)

Позивамо вас да, уколико сте у могућности, помогнете породици Јовић из Мануте.

ДОНАЦИЈЕ
Уколико желите, можете уплатити динарску донацију на:

Динарски жиро рачун код Комерцијалне банке:

205-266929-36

Динарски жиро рачун код Интеза банке:

160-6000000743964-30

ИНСТРУКЦИЈЕ ЗА ДОНАЦИЈЕ ИЗ ИНОСТРАНСТВА
https://www.kosovskopomoravlje.org/wp-content/uploads/2020/06/PAYMENT_ORDERS_IN_EUR.pdf

Донације путем PayPal
https://www.paypal.com/paypalme/kosovskopomoravlje

Сврха уплате: За Јовиће

Хуманитарна организација Косовско Поморавље
Краља Петра бб, Партеш
Гњилане

Оставите коментар