О НАМА

Хуманитарна Организација Косовско Поморавље

Хуманитарна организација „Косовско Поморавље” основана је у Партешу, у Гњиланском округу на Косову и Метохији и има за циљ пружање помоћи најугроженијим српским породицама на овом простору. Оснивачи и чланови наше организације су млади окупљени у намери да кроз рад на терену помогну да се побољша квалитет живота у јужној српској покрајини. Осим бављења хуманитарним радом жеља нам је да кроз активности које се тичу очувања српске историјске и културне баштине, развоја спорта, културе и образовања, побољшамо положај младих и њихове могућности како за лични, тако и за напредак окружења у коме живе.

Срби на Косову и Метохији поред генералних тешкоћа које погађају читаву Србију и регион, боре се и са додатним проблемима насталим као последице ратних сукоба, отмица, протеривања, уништавања имовине, избеглиштва…. Широм Косова и Метохије и данас се живи у крајње тешким условима, у сиромаштву или на ивици сиромаштва. Вишедеценијска изолованост и потпуна економска стагнација приморали су многе породице које су након рата остале на Космету, да напусте своје домове у потрази за послом и већом сигурношћу.

Социјална помоћ као једини извор прихода за (углавном) вишечлане породице, недостатак нормалних животних услова ( намирница, одеће, обуће, школског прибора, интернета и сл.), лоша или непостојећа путна и комунална инфраструктура, лоша безбедносна ситуација и константна тензија јесу свакодневница за већину овдашњег становништва. Због околности у којима живе више од 20 година опстанак Срба на Космету данас је у великој мери угрожен.

Иако потребне, појединачне хуманитарне акције за угрожене породице нису дугорочно решење за останак . Наша замисао је да се поред пружања помоћи онима којима је она најпотребнија, Хуманитарна организација „Косовско Поморавље” бави и покретањем економских пројеката који ће упослити младе и пружити им шансу да раде и развијају своје идеје. Један од таквих је и прва интернет продавница на Косову и Метохији „Купуј са Космета”, коју смо покренули са циљем да произвођачима са Косова и Метохије помогнемо да прошире тржиште и унапреде појединачне и породичне производње.

У плану је и организовање радионица за обуку из различитих области пословања и ИТ сектора. Настојимо да помогнемо и у подизању свести о демократским вредностима, ширењу културе мира, дијалога, сарадње, ненасилног и мирног решавања спорова, промовисању спортских активности, подизању свести о екологији и значају заштите животне средине.

Организација је отворена и позива свакога ко жели да допринесе остваривању ових циљева, да се придружи нашем тиму.

Трудићемо се да кроз транспарентност, редовно и истинито обавештавање са овог подручја и објављивање информација о пруженој помоћи, одамо захвалност донаторима и изградимо систем од поверења кроз који ће помоћ и подршка долазити до оних којима је то потребно.

Сваку нашу акцију прати животна прича предстваљена кроз снимке и фотографије косметске свакодневице коју и ми живимо и покушавамо да је улепшамо одлучни да овде останемо!