Живот на КиМ

Баба Перса голим рукама бранила цркву

Баба Перса из Паралова је, пре десет година, голим рукама бранила цркву од Албанаца. Њени синови и она више пута су нападани, а претње због црквене земље стижу им и данас.

Колектива срушила цркву да изгради шталу

За време колективе, како кажу мештани, у Паралову код Гњилана до темеља је срушена Црква Св. цара Константина и царице Јелене. Тадашње комунистичке власти са Поморавља од камене цркве су изградиле задружне штале. Једина која се данас сећа да је на овом месту некада био храм је баба Перса. Она је голим рукама напала Албанца који је хтео да откупи њиву на којој су темељи цркве.

Темељи порушене цркве Св. Цара Константина и Царице Јелене

„Ја сам овуј цркву силом отела од Шиптара. За овој место тепала сам се са њега“, објашњава Перса, „Овој је наше место било црквено, али теја Шиптар да га купи. Долазија стално и замало се потепаше са мојега сина. И једанпут деца били сви у Србију. Никој не маја – само ја сам била. И имаше ту један овуј њиву, али тај човек није ту. И Шиптар доша да гу купи. Ја реко не, тој не може да купиш. Тој ако треба ја ће дам паре да откупим. И тако беше после онај човек дадени гу за неке ситне паре. Али он кад ће на мене. За гушу, мајке ми моје, ево мртва ми је мајка… У све ти се кунем да сам га за душу доватила. И не мож да купиш!“

Због своје одлучности да се супротстави Перса је имала сукоб са законом. Умало, каже, није отишла у затвор због напада. Помогли су јој људи који су добро познавали њен дугогодишњи проблем са Албанцима. О њеној храбрости писале су и новине, али за Персу и данас нема правде.

Претње не престају

„Неправда бре! Не мож да трпиш неправду – оћеш да цркнеш. Ми Срби ко да смо осуђени на пропаст. И дан-данас ми прети, – Крв ће бине! – Што бре крв? Па и ја имам 3 брата, 6 унука, зетови… Ти мислиш немам никога. Ај да видимо!“

Напад на Персу и њеног сина

Персиног сина Драгана Албанци су гађали камењем на његовом имању. Њу су напали када је из свог дворишта избацила 20 њихових крава. Тада је један млађи Албанац секиром пошао на Персу, али су га родитељи зауставили.

„Ма, закољи ме слободно! Не дам! Само то сам рекла“ каже Перса.

И поново, када су припремали двориште за сабор, дошао је исти Албанац.

„Прве године кад смо косили за сабор онај Шиптар дошо са секиру на мојега сина. Вика не дам овде да се коси. А ја изађем и викам, сам ти рекла ја на тебе да не можеш ти да дођеш овде да купиш? Па онај један полицајац беше туј. Он ми вика на мене не знаш ништо ти. А ја му викам само ја знам, јер само ја сам овде 80 године, а ви не!“

Нова црква у Паралову

На иницијативу ових мештана, у Паралову је саграђена нова црква. Није било финансијских могуђности да се подигне на темељима старе, али им је обећано да ће бити. Такође су се надали да ће ускоро добити и звоник, али звона још увек нема. Нова црква Св. цара Константина и царице Јелене иако недовршена и врло скромно уређена обијана је неколико пута. Последњих пут пре неколико месеци када је украдено нешто новца и икона. С обзиром да је готово празна претпоставља се да је у питању провокација.

Нова црква Св. Цара Константина и Царице Јелене

Перса и њени синови одржавају цркву. Сами су обављали готово све радове на њој и око ње. Чак и празником је Перса сама отвори и прекади, јер нема свештеника.

Паралово, Гњилане

Паралово је мало и слабо развијено село код Гњилана. Некада је имало више хиљада становника, али су се многи, још пре рата, одселили због посла. После 1999. село је скоро опустело. Према сећању Параловчана, док црква није срушена, овде је био сабор 3. јуна. Данас се, за празник Светог цара Константина и царице Јелена, поново одржава сабор у Паралову. И то захваљујући храброј Перси и њеним синовима.

Мештани Паралова

Срећан празник и црквена Слава!

Персиној породици, свим мештанима Паралова и онима пореклом из овог села, желимо сређан празник и црквену славу! Нека вас Господ благослови да вас сваке године на сабор дође што више. И да са обновљене цркве звона поново позову на Литургију! 

Уколико сте у могућности подржите наш рад и останак Срба на Косову и Метохији!

ДОНАЦИЈЕ
Уколико желите, можете уплатити динарску донацију на:

Динарски жиро рачун код Комерцијалне банке:

205-266929-36

Динарски жиро рачун код Интеза банке:

160-6000000743964-30

ИНСТРУКЦИЈЕ ЗА ДОНАЦИЈЕ ИЗ ИНОСТРАНСТВА
https://www.kosovskopomoravlje.org/wp-content/uploads/2020/06/PAYMENT_ORDERS_IN_EUR.pdf

Донације путем PayPal
https://www.paypal.com/paypalme/kosovskopomoravlje

Хуманитарна организација Косовско Поморавље
Краља Петра бб, Партеш
Гњилане

1 коментар

Оставите коментар