Живот на КиМ

Прослава крсне славе – Св. Босиљке Пасјанске

Света Новомученица Босиљка Пасјанска, живела је у 18. веку, канонизована је 3.5.2018. године. Страдала је од руке арнаута, после силног мучења, јер није променила веру. Дана 23.10.2019. године њене мошти пронађене су у стубу храма Преображења Господњег у селу Пасјану у Косовском Поморављу, где су биле похрањене ради заштите од мрзитеља православља и непријатеља српских корена. Из времена живота Свете новомученице Босиљке Пасјанске огледа се дух и карактер народа у Косовском Поморављу.

Српски народ на овом простору био је сиромашан, из економске беде сијало је духовно богатство. Страдање Свете Новомученице Босиљке има велики значај како за прошлост тако и за садашњост Косовсог Поморавља. Њена жртва пример је свима нама да истрајемо у борби за очување нашег верског идентитета, да у овим тешким данима и слутним временима видимо прави и јасан пут, пут свога народа. Тиме чувамо оно што су нам оставили наши свети преци као залог нашег опредељења за Царство Божије. Морамо бити окупљени њеном милошћу и љубављу, да се молимо, да нас својим заступничким молитвама сачува у ово време велике патње и неправде за све нас у Косовском Поморављу. Као и Света новомученица Босиљка Пасјанска, српски народ у безбожничкој средини трпи годинама уназад различита искушења, увреде, уцене. Српски народ у Косовском Поморављу носи највеће бреме одговорности за очување Косова и Метохије у границама Србије и за будућност српског народа у њој.

Хуманитарна организација „Косовско Поморавље“ слави Свету Босиљку Пасјанску као крсну славу. Као народ морамо бити достојни наше светитељке и заштитнице, вођени правим вредностима и непоколебљивој борби за опстанак. Сви који желе да будућност свог народа граде на трагедији другог, на неправди, отмици и насиљу, само на тренутак засијају победничким сјајем.