Завршене акције

Метохијски сфумато поводом 20 година од погрома 17. марта

Поводом 20 година од погрома на Косову и Метохији 17. марта 2004. наша организација, са Божјим допуштењем и у сарадњи са ИК Прометеј из Новог Сада и Удружењем Корени подржала је издавање романа Душице Филиповић Метохијски сфумато.

Посебну захвалност упућујемо свима који су, поводом ове књиге, пружили подршку оживљавању старе српске традиције пренумерације. На тај начин, окупили смо преко стотину људи који су великодушно показали вољу да подрже и унапреде савремено српско издаваштво.

Знањем чувамо сећање

Три страшна дана детињства нико од нас није заборавио. Ипак, објављивање књиге Метохијски сфумато за нас је посебан Божји благослов, који нас подсећа да из великих страдања настају јаки људи. Тако су живели наши родитељи и пре њих сви наши преци, такав је Крст и на нама данас. Они су знали и сећали се у чије име и зашто страдају. Једино таквим знањем можемо сачувати наше болно сећање на 17. март, а књига која је пред вама настала је, управо зато – да знамо, да се сећамо и да истрајемо.

Метохијски сфумато

Дебитантски роман Метохијски сфумато Душице Филиповић је сведок последњих дана српске државности на Косову и Метохији, онакве каква је,  генерацијама које су се рађале у послератно доба, незамислива и готово митска. Она је приповедач легенде, мита, реалности, које, испреплетане, сликају менталитет и судбину Косоваца тако јасно и блиско, улазећи у дух и дах, у поре, мисли и разлоге овдашњег народа, са много осећаја и разумевања за људе и околности у којима сведоче Косовски завет. Најпре је ово, ипак, књига у част свих наших предака – где год да су се рађали и ода неиспричаним женским судбинама српским. Због тога је наша организација сматра заветном и захвални смо Господу и аутору што смо сведоци њеног објављивања.

Косову српском метоху

Књига је, у целини, посвећена Косову као метоху српског народа, жртвама које је тај народ поднео, због јединог и исправног пута који увек бира, а то је пут Христов. Тај пут, неминовно, нас увек враћа Косову, путевима наших предака које морамо памтити.
Међу корицама ове књиге нема измишљеног, све је истина и све се већ збило, и све ће се некада збити…

Оставите коментар