Живот на КиМ

Основна школа „Десанка Максимовић“ у Косовкој Каменици – школа за пример

Основна школа „Десанка Максимовић“ у Косовској Каменици основана је пре тачно 150 година на иницијативу мештна села Каменица у тадашњем Османском царству.

На темељима некадашње „Српске основне школе“ данас се налази једна од најбољих образовних институција у ширем кругу Косовске Каменице.

„Пре неколико година ово је била можда и најгора школа на Косову и Метохији. Сада изгледа као да смо добили много донација, а заправо није тако. Све је одрађено рукама наставника, помоћних радника, родитеља и деце“ објашњава Јадранка Васић директорка школе.

Даровити ученици освајају значајне награде на републичким текмичењима у рецитовању, из Српског језика и других предмета. Сваке године по нова знања из области науке и технологије одлазе и у истраживачку станицу Петница.

Настваници који овде раде усавршавају се, о свом трошку, у много већој мери него што је то њихова законска обавеза. Желећи да уче од најбољих, својим залагањем су пример и најбољима.

Чак и пре увођења предузетништва и пројектне наставе деца су учила кроз радиноице. Ученици израђују иконе, сувенире, народне ношње, штафелаје, кувају, сликају, баве се музиком, глумом, калиграфијом, пирографијом и очувањем матерњег језика.

Школска библиотека опремљена је захваљујићи директорки школе која је самостално прикупљала и доносила књиге. Данас је ово једна од бољих библиотека у околини и од великог је значаја за основце, средњошколце и студенте.

У Косовкој Каменици живи свега 6%  Срба. Школу похађа више од 200 ученика укључујући и ђаке из околних села. Свако ко посети овај чаробни образовни кутак каже да се по уласку у њега све дели на стварно и нестварно. На првом кораку запљусне вас срдачна добродишлица, топлина и радост. Посете им много значе, а они који су се каменичкој школи враћали могли су да виде како се из године у годину школа мења и осавремењује.

„На почетку је било тешко подићи код људи свест о томе да смо сви ми овде због деце и да радимо за њих. Међутим, сада људи у то верују, виде резулате и заиста имамо велику подршку родитеља и свих других. Драго ми је и да сам често позвана да презентујем примере добре праксе из наше школе. Желимо да све што радимо буде трајно и да мотивише друге“ додаје директорка.

У плану је и да се у оквиру једног од истурених одељења, отовореног после скоро 30 година, опреме просторије за наставу у природи. Због усвајања активног, здравог и креативног начина живота код деце, овакав пројекат је од изузетног значаја.

Кроз историју су житељи овог краја неговали слободарски дух утемељен у традицији, култури и православљу. О томе сведочи и сама историја школе „Десанка Максимовић“. Њени ђаци и учитењи више од века се знањем, осмехом и радом херојски боре да сачувају своје наслеђе. Без обзира што им друштвено-политичке околности можда и никада нису биле наклоњене, за њих не постоје границе. Јер као што директорка рече:

 „Мораш да верујеш, да се радујеш и да имаш воље за животом, иначе ниси срећан ма шта имао!“

Оставите коментар