Догађаји

Извештај са прве онлајн трибине

Живот иза жице 21. јун 2024.
Одржана је прва видовданска онлајн трибина за Србе у иностранству и земљи – Живот иза жице.

Испред наше организације Марија Васић одржала је видовданску трибину, уживо са Косова и Метохије, говорећи о животу деце и младих на КиМ. Догађај су у два термина могли да прате пријављени из Европе и САД-а.

Главне тачке обраћања биле су:

-Како живе деца на Косову и Метохији?
-Каква је перспектива младих?
-Како можемо помоћи?
-Који су пројекти организације Косовско Поморавље намењени деци и младима?

Деца и млади на Косову и Метохији

Наглашавајући колико су свакодневни живот деце и младих, изазови у одрастању и образовању запостављени у јавности, говорница је објаснила да је један од циљева организације управо да приближи стварни живот и проблеме Срба са Косова и Метохије. Као неке од највећих проблеме са којима се деца суочавају јесте ограничено кретање, недостатак спортских, културних и других садржаја за децу у гетоизираним срединама у којима живе и последице које такав начин одрастања носи.

Даље, недостатак могућности за пословно усавршавање за младе, прилике да остварују своје идеје, слаба пословна понуда и несигурна финансијска ситуација код породица.

Представљени програми наше организације

Наша организација за сваки од поменутих проблема покренула је по један пројекат важан за здрави останак младих на КиМ. Међу њима су:

Летња школа у Братиловцу – letnjaskola.kosovskopomoravlje.org
Школа кошарке Косовско Поморавље – skolakosarke.kosovskopomoravlje.org
Стипендије – Програм стипендирања ученика и студената
Купуј са Космета – kupujsakosmeta.rs

Присутни су изнели своје коментаре, запажања и предлоге за даљи рад организације, чиме су значајно допринели самом догађају и раду организације. Неке од предлога као што је проналажење праксе у Републици Српској за наше стипендисте и организовање ликовне радионице у нашој Летњој школи почећемо да реализујемо одмах.

ХО Косовско Поморавље захвална је свим учесницима на времену, пажњи и помоћи да се глас Срба са Косова и Метохије чује и овог Видовдана и позива их да подрже наш рад.

Догодине у Призрену на Литургији!

Презентацију наших пројеката на српском и енглеском језику можете преузети на линковима испод.

Презентација пројеката
Project presentation
Report from the first online forum

Оставите коментар