Завршене акције

Помажемо да презими Косовска Каменица

Косовска Каменица је мало, брдовито место, подељено на варош, села и засеоке у којима се једнако тешко живи. Посла за младе и породичне људе нема и једина опција за преживети је бављење пољопривредом. Нажалост, многе породице немају велика имања, немају где да продају произведено, а ни чим да обрађују земљу.

Почетком децембра нам се, сваке године, јавља много људи из овог краја и тражи помоћ да „прегура зиму“. Тешко је и само обилазити њихових села, а не замислити како је чекати ледене дане знајући да може да недостаје огрева, хране, струје и новца.

Породице Ђорђевић и Дејановић су међу првима које смо обишли да им овакве околности олакшамо и видимо који их проблеми муче ове зиме.

Ђорђевићи су родом из Коретина, пресељени су у Кормињане, где се и даље куће и опремају. Имају троје деце, Ању, Теодору и Филипа и живе врло скромно, али се труде да зараде колико могу. Имају башту, а Љубиша често дневницу зарађује радећи разне физичке послове. До сада смо им више пута помагали храном, гардеробом и новцем, а сада смо им однели храну, рачунар за Ању и Филипа и играчке за Теодору.

Ни Дејановићима није лако са двоје мале деце, у кући која је превише тесна, има влаге и проблем са подземним водама. Они живе у Великом Ропотову и као многи имају познати минималац од 11.000 динара и социјилну помоћ од 18.000 динара, то су њихови укупни приходу. Са тренутном инфлацијом и поскупљењима, они једва да могу да плате рачуне. Иако њихов проблем захтева дугорочно решење и већа улагања, ипак им је значило што неко време не морају да купују намирнице и хигијену које смо им донирали овом приликом.

 

С обзиром да свакодневно примамо позиве од људи којима треба помоћи и трудимо се да, колико год можемо, свима изађемо у сусрет, позивамо вас да и ви будете уз њих и донацијама помогнете да предстојећа зима не плаши Србе у енклавама.

ДОНАЦИЈЕ

Оставите коментар